Sajnálatos hír a diétázók számára: egyes, egészségesnek tartott étrendek valójában hozzájárulhatnak az öregedési folyamatok felgyorsulásához.

A fehérjebevitel kulcsfontosságú szerepet játszik az egészségünk megőrzésében, ezért érdemes időről időre odafigyelni rá.
A táplálkozásunk döntő szerepet játszik abban, hogy meddig élünk és mennyire érezzük jól magunkat, különösen az idősebb éveinkben. Az ismeretek birtokában könnyebben eligibilizálhatjuk, hogy számunkra mely ételek és étrendek jelentik a legjobbat. Azonban a valóság sokszor bonyolultabb, mint ahogy a tudomány vagy a legújabb trendek sugallják. Ami egyeseknek ideálisnak tűnik, az mások számára nem biztos, hogy ugyanolyan jótékony hatású.
Ez a megállapítás a legjobbnak tartott diétákra is vonatkozhat. Egy új kutatás rámutatott, hogy még a legkedvezőbbnek ítélt étrendek esetében is érdemes fokozottan figyelnünk, hogy elkerüljük a potenciális kockázatokat.
Az npj Aging című orvosi folyóirat nemrégiben publikált egy figyelemre méltó tanulmányt, amely azt állítja, hogy a vegetáriánus étrend nem feltétlenül a legoptimálisabb választás a 70 év felettiek számára. A kutatást a sanghaji Fudan Egyetem tudósai végezték, akik közel 3000 időskorú felnőtt táplálkozási szokásait vizsgálták, hogy feltárják, mely étkezési preferenciák gyakorolják a legnagyobb hatást az időskori egészségre.
A kutatócsoport elsődleges célja az volt, hogy feltárja, miként befolyásolja a vegetáriánus táplálkozás a kognitív teljesítményt, valamint a fizikai és mentális jólétet. A kutatás során a résztvevők átlagos életkora 72 év volt, és az ő adataikat átlagosan hat éven keresztül figyelemmel kísérték.
A vizsgálat zárásaként csupán 572 résztvevő felelt meg az egészséges öregedés szigorú kritériumainak. Ezek az egyének mentesek voltak súlyos krónikus betegségektől, mint például cukorbetegség vagy magas vérnyomás, továbbá fizikai és kognitív képességeik sem mutattak számottevő romlást.
A kutatás szerint azok, akik vegetáriánus étrendet követtek, kisebb eséllyel maradtak egészségesek időskorukra,
mint azok, akik rendszeresen fogyasztottak húst. Különösen igaz volt ez azokra, akik már legalább 60 éves koruk óta vegetáriánusok. Körükben gyakoribbak voltak a krónikus betegségek, és nagyobb arányban tapasztaltak fizikai vagy szellemi hanyatlást is.
A kutatás során kiderült, hogy az étrend minősége kulcsszerepet játszott a megfigyelt eredményekben. Azok a résztvevők, akik tápanyagokban gazdag és kiegyensúlyozott vegetáriánus diétát követtek, az öregedés jeleit tekintve hasonlóan kedvező eredményeket mutattak, mint azok, akik húst fogyasztottak.
A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az idősebb felnőttek közel 50%-a nem éri el a napi ajánlott fehérje bevitelét. Ezért a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy számukra az ideális étrend egyensúlyban tartja a növényi és állati eredetű élelmiszereket. Ez különösen fontos, hiszen a Cleveland Clinic, egy elismert egészségügyi intézmény, hangsúlyozta, hogy...
A vegetáriánus életmódot folytatók esetében magasabb a kockázata a B12-vitamin, D-vitamin, kalcium, vas és cink hiányának.
Ezért különös figyelmet kell fordítani arra, hogy az étrend megfelelő mennyiségű fehérjét biztosítson. Ha ez a probléma kezeletlenül marad, a tápanyaghiány hosszú távon komoly egészségügyi következményekhez vezethet, mint például vérszegénység, csontritkulás, vagy a legrosszabb esetben akár vakság is.
Lényeges, hogy figyelmet fordítsunk arra, hogy növényi alapú táplálkozásunk valóban elegendő tápanyagot biztosít a szervezetünk számára. Hasznos időről időre ellenőrző vizsgálatokat végeztetni, hogy fenntarthassuk egészségünket, és megelőzhessük a komolyabb egészségügyi problémák kialakulását a jövőben.