Bár a rák kockázatát is növelheti, a legkedveltebb üdítők összetevői között mégis megtalálható.

A "light", "diet" és "cukormentes" feliratú termékekről sokáig azt hittük, szinte bűntudat nélkül fogyaszthatók. De vajon tényleg jobbat teszünk a testünknek, ha aszpartámmal édesített üdítőt iszunk vagy cukormentes rágógumit rágunk? A válasz nem olyan egyszerű, mint hinnénk.
Az aszpartám (E951) egy mesterséges édesítőszer, amely kalóriamentességével és kb. 200-szoros édesítőerejével kiemelkedik a cukrok között. Két természetes aminosav kombinációjából nyerik, ami lehetővé teszi, hogy már minimális mennyiségben is intenzív édes ízt biztosítson. Éppen ezért a diétás termékek széles választékában megtalálható, hiszen segít az ízek gazdagításában anélkül, hogy extra kalóriát vinnénk be a szervezetünkbe.
Felfedezhető:
Az aszpartám körüli viták már évtizedek óta zajlanak, de 2023-ban a WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) egy figyelemfelkeltő bejelentést tett: az édesítőszer a "lehetséges emberi rákkeltők" között kapott helyet, 2B kategóriába sorolva. Ez a nyilatkozat nem azt jelenti, hogy mindenki, aki aszpartámot fogyaszt, rákos megbetegedést fog szenvedni; inkább arra utal, hogy bizonyos kockázatok merülhetnek fel, különösen, ha az édesítőszert nagy mennyiségben használják.
A gyanú árnyékában a májrák, leukémia és limfóma kockázata áll, amelyeket egyes kutatások összefüggésbe hoznak bizonyos anyagokkal. A napi maximális biztonságos bevitel, amely 40 mg/testsúlykilogrammra van szabva, továbbra is érvényben van. De vajon hányan figyelünk erre a számra, miközben élvezzük a diétás üdítőink frissítő ízét?
Számos kutatás során összefüggéseket fedeztek fel az aszpartám fogyasztása és az alábbi tünetek megjelenése között:
Különösen azoknál az egyéneknél jelentkezhetnek problémák, akik érzékenyebben reagálnak a mesterséges adalékanyagokra. Kiemelten fontos tudni, hogy a fenilketonuriában szenvedők számára az aszpartám kifejezetten veszélyt jelenthet, mivel a szervezetük képtelen lebontani az egyik összetevőjét, a fenilalanint.
Ha nem akarod teljesen feladni az édes ízek örömét, de közben a kockázatoktól is távol szeretnél maradni, fontold meg a természetesebb alternatívák használatát:
Ezek az édesítőszerek természetes eredetűek, de kalóriaszegények, és a legfrissebb kutatások alapján nem jelentenek jelentős egészségügyi kockázatot.
Az aszpartám nem ördögtől való, de nem is teljesen veszélytelen. Ha teheted, tudatosan válassz, olvasd el az összetevőket, és ha lehet, kerüld azokat a termékeket, amelyekkel naponta sok mesterséges édesítőt vinnél be. A tested meg fogja köszönni, még akkor is, ha a cukrot nem tudod teljesen elengedni.