A borkiállítás számos izgalmas lehetőséget kínál, amelyek révén a látogatók mélyebb betekintést nyerhetnek a bor világába. Először is, ez egy remek alkalom arra, hogy a borászok és a borkedvelők találkozzanak, tapasztalatokat cseréljenek, és új kapcsolato

Merüljünk el egy kicsit a bor világában, ahol nem csupán az ízek és aromák, hanem a mélyebb gondolatok is életre kelnek. A bor, mint élő organizmus, sokkal több, mint egyszerű ital; ősidők óta kapcsolódik az emberi kultúrához, szokásokhoz és rítusokhoz. Habár manapság egyre többen figyelmeztetnek az alkohol egészségügyi kockázataira, sokan mégis keresik a bor élményét, talán azért, mert a fősodor kritikái nem mindenki számára vonzóak. Valóban, a bor – akárcsak más szeszes italok – számos hatással bírhat a szervezetre, s sokan úgy vélik, hogy a legjobb, ha elkerüljük a fogyasztását. Ugyanakkor, ha valaki csupán az alkohol hatására vágyik, az egy másik dimenziót képvisel, amelyet már sokszor körbejártunk. Most, hogy a párizsi PARIS WINE EXPO 2025 zajlott, egy újabb izgalmas lehetőséget kaptunk a borok és borászatok felfedezésére. A három nap alatt számos új tapasztalat és ismeret várta a látogatókat. Nézzük meg, milyen érdekességekkel gazdagodtunk az esemény során!
A bor évszázadok óta szerves részét képezi a francia kultúrának. Mélyen gyökerezik a francia történelem, művészet és irodalom szövetében, miközben a földhöz és a hagyományokhoz fűződő kapcsolat szimbólumává vált. Franciaország említésekor az emberek zöme az Eiffel-torony után azonnal Bordeaux vagy Champagne képeire asszociál. Ezek a borvidékek sajátos identitást formáltak boraik köré, amely alapvetően befolyásolja az ott élők mindennapi életét – még akkor is, ha valaki nem közvetlenül a borászattal foglalkozik. A bor, akárcsak a zene, képes összekapcsolni az embereket, még a legkisebb ismeretség nélkül is.
Egy-egy ilyen kiállítás különböző érdekek mentén kerül be a termelők, kereskedők vagy éppen az oktatók, sommelier-k és étteremtulajdonosok naptárjába. Nem olcsó mulatság, és egyik résztvevőnek sem éppen zsebpénz kérdése. Mégis elengedhetetlen, hiszen szinte mindenki számára, aki a bor világában mozog, valamilyen formában hasznos lehet. Sőt, még a hétköznapi borkedvelőknek is komoly tanulási lehetőségeket és élményeket kínálhat egy ilyen esemény. Én személy szerint azokat a borokat és termelőiket keresem, akikkel itthon alig találkozhatok. Vannak olyan kisebb, rejtett régiók, amelyek a nagyobb közönség számára szinte ismeretlenek - számomra ilyen például a francia Jura lenyűgöző világa.
Kétségtelen, hogy a Jura borai nem mindenki kedvencei, de azok számára, akik mélyebb kóstolói tapasztalattal bírnak, igazi kincseket rejtenek. Ezek a borok főleg a savagnin szőlőfajtából készülnek, amely egy ősi és különleges szőlő, amely számos más, keresett és elismert bor családfájában is megtalálható. A jó savak, amelyek sokakat elriaszthatnak, valójában a legjobb borok alapját képezik, hiszen az izgalmas szerkezet szinte kizárólag rájuk épülhet. Számomra a Jura borai mindig izgalmas felfedezéseket kínálnak, hosszú távú, emlékezetes élményekkel ajándékoznak meg. Különösen a vin jaune, amely hosszú ideig érlelődik a hordóban, és ízvilágában a száraz szamorodnira hasonlít. Az élesztős és buján fűszeres, kissé oxidált jegyekkel bíró bor igazi ízmélységgel és karakterrel rendelkezik. Egy jó vin jaune számomra olyan, mint egy határozott személyiség: nem hagy kétséget afelől, hogy mit képvisel, és megbízható társ a borok világában.
De épp ilyen meghatározó élmény volt első nap végig kóstolni az Ibériai félsziget kissé különc fenegyerekeként ismert Alvaro Palacios és testvére, Ricardo borait. Három borvidéken érdekeltek - mindhárom Spanyolország gyöngyszeme. Priorat a maga vasúti töltést idéző ősrégi palájával és a garnacha-val, Rioja a legrégibb hagyományokkal és számos modern felfogású elsőrangú pincészetével, valamint Bierzo, a mencia fajta kiteljesedésének színtere. Hűvös és sokszor ridegnek tűnik, bár borai szívet melengetően gyümölcsösek, ásványosak és mélyek egyszerre. A két testvér évtizedek óta organikus szőlőtermesztést folytat, néhány boruk ára az egekben. Amúgy nem véletlen. A ritkaság ezen a szinten komoly értéknövelő tényező.
A rendezvény keretében lehetőség nyílt a bordeaux-i borvidék kiváló birtokainak friss évjáratainak megkóstolására is. Már hagyományosan, az ilyen kiállítások során a Bordeaux legismertebb apellációi bemutatják az új borévjáratokat a nagyközönség számára. Az idei év, 2022, különösen érdekesnek ígérkezett. A bordeaux-i klíma szempontjából szokatlan hőség és szárazság jellemezte ezt az évjáratot, de a borok ízvilágában ennek nyoma alig volt felfedezhető. Bár a mustban szüretkor a savak szintje alacsonynak tűnt, az erjedés során ezek visszanyerésére is sor került. A cabernet és merlot alapú borok szülőföldjei egyaránt kiemelkedő teljesítményt nyújtottak; a borok gyümölcsös karaktere élénk és üde, jó tanninokkal párosulva. Ez az évjárat ígéretesen hosszú és tartós érési potenciállal bír. Kiemelkedő kedvenceim közé tartoznak a Smith Haut Lafitte, Brane-Cantenac, Rauzan-Ségla és Clinet borai. Örömteli hír, hogy ezek a birtokok még mindig a megfizethető kategóriába sorolhatók. Azok számára, akik valóban szeretnék bővíteni tudásukat és tapasztalataikat, ezek a lehetőségek igazi kincset jelentenek. Emellett lehetőség volt kóstolni a legendás Haut Brion 2006-os borát, a legnevesebb Champagne házak remekeit, valamint kitűnő Portokat és Madeirákat is.
Természetesen egy ilyen vásár lehetőséget teremt arra, hogy a saját helyünket megtaláljuk a szélesebb kontextusban. A korábbi kiállításokkal ellentétben, itt Párizsban a 4-es pavilon középpontjában, ahol szinte minden külföldi figyelmét magára vonja, nem igazán tűnt fel a standunk egyszerűsége és kicsinysége. Az ilyen események kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy borainkat céltudatosan bemutassuk potenciális érdeklődőknek, legyenek azok kereskedők vagy újságírók. E cél szolgálatába állnak a mesterkurzusok is, amelyek igazán remek platformot biztosítanak az ismeretek átadására.
A helyi szervezők ebben a kérdésben nem álltak a helyzet magaslatán, de így is sikerült néhány kiváló mesterkurzusok részt venni. A mi idei bemutatkozásunkat egy fiatal - ám igen népszerű - német master of wine, Konstantin Baum vezényelte. Járt már hazánkban, némiképp ismeri a borainkat. Előadása korrekt volt, akárcsak a bemutatásra kerülő borok. Ilyenkor a kiállításon résztvevő pincészetek borai adják a választékot. A reflektorfény a vulkanikus borokra és termőhelyükre irányult. Tokaj, Badacsony egyértelmű, Tihany is, Eger is, bár maguk a borok - talán fiatalságuk okán - de jóval kevésbé mutatták a vulkanikus terroirok komplextását és egyediségét. Jakab Péter pinot noir-ja különösen jól szerepelt ezen a reggelen.
Ez csak néhány foszlánya volt magának a franciásan szervezett, itt-ott kissé kusza kiállításnak, de nagyon sokan eljöttek azok közül, akiknek a véleménye számít. És ez fontos. Hogy magyar oldalról mennyire volt sikeres a részvétel, csak az esetleges importőrök jelentkezése fogja megmutatni. Ezen a héten hírt adtunk magunkról, éltettük és szerettük a bort, alkoholtartalmával együtt.