Ez az üdítő komoly kockázatot jelent a szervezet számára, mégis sokan rajonganak érte.


A különböző szénsavas üdítők nem a legjobb választás a szervezetünk számára, ám sokan nehezen tudják megválni tőlük.

A szakértők már számos alkalommal felhívták a figyelmet a szénsavas üdítők potenciális veszélyeire. Tanulmányok szerint azok, akik gyakran fogyasztanak ilyen italokat, hajlamosabbak lehetnek fogászati problémákra, és a szívük egészségére is káros hatással lehetnek. Most pedig újabb aggasztó információ látott napvilágot: a Daily Mail beszámolója szerint a máj egészségét is negatívan befolyásolhatják ezek a népszerű üdítők.

Már korábban kiderült, hogy a szénsavas italok több szempontból is problémát jelentenek. Ám az egyik legnagyobb gond, hogy egyes üdítők nagyon sok felesleges cukrot tartalmaznak. A Daily Mail cikkéből kiderült, hogy van olyan dobozos ital, ami ötször annyi cukrot és négyszer annyi kalóriát tartalmaz, mint mondjuk a diétás verziók.

A legfrissebb kutatások alapján a Coca Cola Cherry a legkevésbé egészséges választás, ha a cukortartalomra és a kalóriákra gondolunk. Egy üvegben körülbelül három teáskanál cukor található, ami közel azonos kalóriamennyiséget jelent, mint három csokis keksz. A táplálkozási irányelvek azt javasolják, hogy napi hat teáskanálnál ne fogyasszunk több felesleges cukrot; ez azt jelenti, hogy már egyetlen üveg Coca Cola Cherry elfogyasztásával ennek a mennyiségnek a felét bevittük a szervezetünkbe.

Közvetlenül a cseresznyés változat mögött az eredeti Coca Colában is nagy mennyiségű cukrot találtak, egy teáskanállal többet, mint egy Mars-szeletben, de nagyjából ugyanannyi kalóriát tartalmazott, mint a meggyes változat. Az elemzés például arra is rávilágított, hogy az energiaitalok mennyi cukrot tartalmaznak, például a Red Bullban valamivel több cukrot találtak, mint a hagyományos Coca Colában, de kevesebb benne a kalória.

A Harvard Egyetem szakértői által 2010-ben végzett kutatás eredményei szerint azoknál az egyének között, akik naponta legalább egy doboz cukorral édesített italt fogyasztanak, 26%-kal nő a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Legújabb vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a túlzott cukros italfogyasztás a szívbetegségek kockázatát is fokozhatja. A szakemberek úgy vélik, hogy ezek az italok emelhetik a trigliceridszintet, ami egy olyan zsírfajta, amely hozzájárulhat az artériák megvastagodásához, így megnehezítve a szív megfelelő vérellátását.

A túlságosan magas cukorbevitel emellett zsírfelhalmozódást okozhat a májban, ezzel pedig akár növelheti a májrák kockázatát. A szakemberek elárulták, hogy fontos, hogy az emberek csökkentsék a cukorbevitelüket, főként manapság, amikor nagyon sok felesleges cukor kerülhet a szervezetbe az üres kalóriákkal együtt.

Első lépésként nagyszerű, ha valaki száműzi a cukros italokat az étrendjéből. Sokan ezt úgy próbálják megoldani, hogy a diétás vagy mesterséges édesítőszerrel készült verziókat választják, de ezeknek a túlzott fogyasztása sem tesz jót a szervezetnek. Éppen ezért az a legjobb, ha vizet fogyasztunk.

Related posts