Kipróbáltuk, és valóban működik: ha így szeleteljük, a hagyma TÉNYLEG nem irritálja a szemet!


A hagyma elengedhetetlen, ha az ember finomat, pláne magyarosat szeretne főzni. Megmutatjuk, hogy lehet könnyek nélkül felvágni. Próbáld ki a módszert te is!

Hagyma nélkül alig létezne a magyar konyha varázsa. Akár a gulyás, a pörkölt, vagy a lecsó, mindegyik étel szinte könyörög a hagymáért, mintha az lenne a titkos összetevő, ami életet lehel a falatokba. Még a legegyszerűbb zsíros kenyér is csak akkor válik igazán ízletessé, ha a hagyma társaságában tálalják. Ez az alapanyag a magyar ízek szívét képviseli, ám sajnos, minden vidámsága mellett, könnyeket csal a szakácsok szemébe, amikor felvágják.

Csíp, mar, éget, az embernek előbb csak a könnye, később az orra kezd folyni, és elég pár perc, hogy nemhogy a főzőcskétől, de az élettől is elmenjen a kedv.

Amikor egy hagymát felvágunk, valójában saját magunknak okozunk nehézséget, hiszen ez a folyamat a növény sejtjeinek megsértésével kezdődik. Ennek következményeként egy kémiai reakció indul el: a hagymában található enzimek kölcsönhatásba lépnek az aminosav-szulfoxidokkal, és ennek eredményeként egy illékony gáz szabadul fel.

Ez a gáz a levegőn át eljut a szemedhez, ahol vízzel keveredve savat képez - ez pedig csípi a szemet. Szegény szemünk pedig reflexszerűen könnyel próbálja kimosni az irritáló anyagot. Na, ezért könnyezünk vágás közben.

Az ember különféle praktikákhoz folyamodik a hagyma okozta csípés ellen. Úszószemüveget húz, csipeszt tesz az orrára, próbál folyó víz alatt vágni. Előbbi megoldások kényelmetlenek, utóbbit pedig majdnem egy ujjam bánta, amikor nem tudtam rendesen hozzáférni alapanyagomhoz. Szerencsére van egy biztos módszer, ami anélkül segít, hogy közben veszélyeztetné az ember testi épségét. Az üzembiztos, tudományosan is igazolt megoldás:

Hűtsd le alaposan a hagymát, mielőtt nekilátnál a felaprításának! Tedd be a hagymát 10-15 percre a fagyasztóba. Ez az idő éppen elegendő ahhoz, hogy lelassuljon az a bizonyos enzimreakció, amely a szemet csípő kéntartalmú gázokat szabadítja fel. Nem szükséges, hogy teljesen megfagyjon, mert akkor nehézkessé válik az aprítás; csupán annyira kell lehűlnie, hogy könnyebben tudj dolgozni vele. Miután letelt az idő, vágd fel gyors, határozott mozdulatokkal, lehetőleg minél élesebb késsel. A sejtekben keletkező "roncsolódás" minimalizálásával csökkentheted a gázok kibocsátását. Egyszerű, nemde?

Szeretitek a hagymás fogásokat? Ha igen, érdemes figyelembe venned az alábbi tanácsokat, hogy még gyorsabban és könnyebben végezhesd el a hagyma előkészítését, ezzel időt és energiát spórolva!

Related posts