Haspuffadás és hasfeszülés: ezek a tünetek figyelmeztethetnek arra, hogy érdemes komolyan venni a helyzetet!


A haspuffadás egy elterjedt tünet, de bizonyos esetekben súlyosabb egészségügyi problémákra is utalhat.

A haspuffadás emésztési zavarból fakadó probléma, melynek hátterében a belekben történő fokozott gázképződés áll. A tünet általában bizonyos ételek fogyasztását követően, esetleg stressz hatására jelentkezik, hasfájás, kellemetlen feszítő érzés, illetve erős teltség érzés is kísérheti.

Nem mindig a puffasztó ételek felelősek a rendkívül kellemetlen tünetekért. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa és hepatológusa hangsúlyozta, hogy bizonyos esetekben betegségek is állhatnak a panaszok mögött.

Ha a sófogyasztásunk meghaladja a javasolt határokat, az számos kellemetlen következményt vonhat maga után. Például a szervezet vízvisszatartásra reagálhat, ami hasfeszüléshez vezethet. Emellett a túlzott sóbevitel, amely gyakran a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából ered, a magas vérnyomás kialakulásához is hozzájárulhat. Érdemes tehát figyelni a sóbevitelünkre, hogy elkerüljük ezeket a problémákat.

A szénhidrátok jól felszívódó üzemanyagot biztosítanak a szervezetnek, de nagy mennyiségben a sóhoz hasonlóan vízvisszatartáshoz vezethetnek. Minél gyorsabb felszívódású a szénhidrát, annál valószínűbben ez történik. Tehát például a fehér kenyér, a tészták, az édességek, a burgonya, a magas zsírtartalmú tejtermékek akár puffadást is okozhatnak, míg ez kevésbé jellemző a lassú felszívódású szénhidrátokra.

Egyszerű észrevenni, hogy ha túlzottan tele tömjük magunkat, a gyomrunk elkezd feszülni, ami kellemetlen fájdalmat és puffadást okozhat. Éppen ezért bölcs dolog lenne megállni az étkezésben, mielőtt a jóllakottság érzése teljesen eluralkodna rajtunk.

A szénsavak üdítők, a sör, a pezsgő és a szódavíz is puffaszthatnak, a buborékok, vagyis a levegő miatt, amelynek át kell haladnia az emésztőrendszeren. Ha még a cukortartalma is magas az innivalónak, akkor a vízvisszatartás is fokozódik.

Minél gyorsabban eszünk, annál több levegőt is nyelünk, így pedig a szénsavas italokhoz hasonlóan levegő kerül az emésztőrendszerbe. Jó tudni, hogy az agynak kb. 20 percre van szüksége ahhoz, hogy megérkezzen hozzá a jóllakottság üzenete, tehát érdemes lassabban falatozni.

Időnként mindannyiunkkal megesik, hogy székrekedéssel nézünk szembe, ami gyakran a puffadás kellemetlen érzésével is jár. Ennek hátterében számos tényező húzódhat meg, például a nem elegendő folyadékbevitel, étrendi változások, rostszegény táplálkozás vagy éppen a stresszes életmód. Ha néhány nap elteltével sem javul a helyzet, és a székletürítés nem áll helyre – akár vény nélkül kapható hashajtókkal és mozgással sem –, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, mi áll a probléma hátterében.

A laktózérzékenységben szenvedők számára a tejcukor, vagyis a laktóz emésztése problémát okoz, ami különféle kellemetlen tünetekhez vezethet, például hasmenéshez, hasfájáshoz és puffadáshoz. Ahhoz, hogy ezeket a panaszokat elkerüljék, fontos, hogy a laktózérzékenyek olyan diétát kövessenek, amely csökkenti a tejcukor bevitelét.

A fruktóz intolerancia, más néven fruktóz malabszorpció, a gyümölcscukor, azaz fruktóz felszívódásának zavarát jelenti. Ennek következményeként a fruktóz nem megfelelően emésztődik meg, és a vastagbélbe jutva erjedni kezd. Ez az erjedés fokozott gázképződést idéz elő, ami kellemetlen tünetekhez vezethet, mint például hasi diszkomfort, görcsös fájdalom, puffadás és hasmenés. A probléma kezelése érdekében ajánlott a fruktózban szegény táplálkozás követése.

A cöliákia, más néven lisztérzékenység, egy autoimmun betegség, amely jelentős hatással van a szervezet általános működésére. A problémát nem magában a lisztben kell keresni, hanem a kalászos gabonákban található glutén egy specifikus fehérjecsoportjában, a gliadinban. A cöliákiával élők esetében a szervezet a saját szövetei ellen indít immunválaszt, ami a vékonybélbolyhok károsodásához vezet. Ennek következményeként csökken a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódásának hatékonysága, ami felszívódási zavarhoz vezethet. A betegség tünetei széles spektrumot ölelnek fel, és nem csupán az emésztőrendszert érintik. A leggyakoribb panaszok közé tartozik a hasmenés, székrekedés és puffadás, de a cöliákia sokszor más, rejtettebb tünetekkel is járhat.

A puffadás és a fokozott gázképződés gyakran jelezhet bizonyos egészségügyi problémákat. Amennyiben ezekhez alhasi fájdalom, feszülés, hasmenés vagy éppen ellenkezőleg, székrekedés is társul, akkor érdemes megfontolni az irritábilis bél szindróma (IBS) lehetőségét. Ezen kívül a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) szintén hasonló tüneteket idézhet elő, amely esetében sürgető székletürítési inger, hányinger és hányás is megjelenhet, de a puffadás és a hasfájás a legjellemzőbb panaszok. Továbbá, a reflux, aranyér és más egészségügyi állapotok is hozzájárulhatnak a fokozott gázképződéshez, így érdemes ezeket is figyelembe venni.

Related posts