Gyulai Pálinkafesztivál - Idén már 25. alkalommal ünnepeljük a hungarikumokat!


A pénteki ünnepélyes megnyitó ceremóniát követően szombaton is változatos programkínálattal várják az érdeklődőket a Gyulai Pálinkafesztivál szervezői. A Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai eseménye évről évre számos látogatót vonz, ahol a remek hangulat, kiváló italok és a napfényes időjárás együtt garantálja a felejthetetlen élményeket.

A fesztivál során a látogatók felfedezhetik az ország pálinkakészítőinek lenyűgöző választékát, hiszen több száz különféle termék várja őket. Természetesen ott lesz a „hazai” színeket képviselő Gyulai Pálinka Manufaktúra is, de a kínálatban megtalálhatóak a Tiszaföldvártól Kecskeméten át egészen Győrvárig terjedő kiállítók is, akik mind egyedi ízekkel és hagyományokkal gazdagítják az eseményt.

Bora Imre, a fesztivál igazgatója hangsúlyozta, hogy a rendezvény Lovász Sándor inspirációjára indult el 25 évvel ezelőtt. Minden évben az a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a pálinka jelentőségére. Mint fogalmazott, a rendezvény nem létezhetne a küldetéstudat és elkötelezettség nélkül, amely évről évre életre hívja ezt a különleges eseményt.

Húszöt évvel ezelőtt indult Békéscsabán a Csabai Sör- és Csülökfesztivál, és azóta számos más rendezvényt is szerveztünk, legyen szó akár Békésről, akár Gyuláról. A kezdeti időszakban a céges marketing volt a fő fókusz, de amikor az ember kilép a színpadra, és szembesül azzal, hogy több ezer boldog arc néz rá, akkor rájön, hogy valami különlegeset teremtett. Az a pillanat, amikor sikerül elfeledtetni az emberekkel a mindennapi gondjaikat, felemelő érzés. Számomra ezt jelenti a Gyulai Pálinkafesztivál – emelte ki a fesztiváligazgató.

A szombati nap gasztronómiai élményeit a "Gazda és pálinka a konyhában" című látványfőzés és kóstoló varázsolta különlegessé. Az esemény Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács irányításával zajlott, ahol a pálinkavilág neves alakjai fogtak fakanalat. Különleges alkalom volt ez, hiszen az agrárium szakértői a magyar vidéki élet friss, szezonális alapanyagaiból készítettek ínycsiklandó ételeket, mindezt cseresznyepálinka felhasználásával. A gasztronómiai élmény nem csupán a meghívott vendégek, hanem a fesztivál látogatói számára is felejthetetlen ízeket és élményeket kínált.

- A cseresznyepálinkáról nekem gyermekkoromból a fekete címkés jut eszembe, de a mai cseresznyepálinka már más. Ennek már van aromája, illata, íze és zamata, és ezért nagyon méltó ezekhez az ételekhez, nem véletlen lett ez a 2025-ös év pálinkája - fűzte hozzá a mesterszakács.

A Gyulai Pálinkafesztivál mára már valódi nemzetközi eseménnyé vált, hiszen a határokon túlról is sokan érkeznek, hogy felfedezzék, mi teszi a gyulai pálinkát olyan egyedivé. A rendezvény középpontjában a párlatok állnak, de nemcsak az italok, hanem a színpadon zajló programok is jelentős szerepet játszanak. A fesztivál szombat és vasárnap estéjén a magyar könnyűzenei élet neves előadói szórakoztatják a közönséget, így mindenki megtalálja a számára kedves élményeket.

Related posts