A magyarok körében egyre népszerűbbé válik ez a leves, ám nem biztos, hogy a legjobb választás az egészség szempontjából – figyelmeztet a Pénzcentrum.


A sok éve tartó folyamatos növekedést az instantleves-fogyasztásban a 2023-as év visszaesése megszakította, 2024-ben viszont ismét növekedést látunk. A friss adatok szerint a múlt évben már 123 milliárd adag leves fogyott a világon, ebből közel 44 milliárd, vagyis több mint harmada Kínában. Magyarország is nagy tésztaleves-fogyasztónak számít globális szinten a magunk 40 millió adag levesével: a TOP50-ben évek óta bérelt helyünk van. Mutatjuk a friss világranglistát.

Bár sokan azt hiszik, hogy az instant levesek feltalálása a magyar nép hagyományainak része, valójában a japánok állnak a népszerű étkezési forma mögött. Az első ilyen termékeket 1958-ban a japán ramen leves ihlette, és azóta a modern instant levesek egyik alapvető összetevője, a jellegzetes hullámos tojásos tészták szárított változata, nem változott. Az újítás gyorsan népszerűvé vált, és szinte robbanásszerűen terjedt el világszerte. Az igény az ilyen zacskós tésztalevesek iránt azóta is folyamatosan nő, 2017-re pedig már elérte a 100 milliárd adagot a globális instantleves-fogyasztás. A COVID-19 járvány újabb lökést adott a vásárlásoknak, hiszen 2020-ban a világ éves fogyasztása 116 milliárd adagra emelkedett. 2023-ban ugyanakkor a trend megtörni látszott, és a legfrissebb adatok alapján 2024-re a kereslet ismét emelkedésnek indult, bizonyítva, hogy a visszaesés csupán átmeneti volt.

Új csúcsot ért el a világ instant tésztaleves fogyasztása a World Instant Noodles Association (WINA, Instant Tésztaleves Világszövetség) adatai szerint. Tavaly már több mint 123 milliárd adag leves fogyott egy év alatt, vagyis minden földlakóra fejenként 15 adag tésztaleves jutott átlagosan. Ahogy az alábbi grafikonon is látható, ez új rekord:

Érdemes alaposan szemügyre venni az instant tésztaleves fogyasztásának alakulását az utóbbi években a legnagyobb felhasználók körében. Kínában, amely a világ legnagyobb tésztaleves-fogyasztója, 2022-ben még 45,1 milliárd adagot fogyasztottak el. Azonban 2023-ra ez a szám 42,2 milliárdra csökkent, és a 2024-re várt 43,8 milliárd adag sem éri el a 2021-es szintet. Érdekes megfigyelni, hogy milyen trendek és változások figyelhetők meg a piacon, amelyek hatással vannak a fogyasztásra és a piac dinamikájára.

A globális vásárlói piac második legnagyobb szereplője Indonézia, ahol a fogyasztás növekedése mérsékelt, de folyamatos, és nem tapasztaltak jelentős megtorpanást. A harmadik helyen India áll, amely 2023-ban megelőzte Vietnámot. Ebben az évben Indiában a fogyasztás 14,5%-os meredek növekedést mutatott az előző évhez képest, azonban 2024-re itt is visszaesés várható. Vietnámban, Japánban és az Egyesült Államokban is hasonló trend figyelhető meg: 2022-ről 2023-ra csökkenés, majd 2024-re egy mérsékelt növekedés, de a korábbi fogyasztási szintekhez való visszatérés még nem valósult meg. Az alábbiakban bemutatjuk a TOP15 legnagyobb fogyasztó ország vásárlásainak alakulását 2020 óta:

Számos más ország is jelentős mértékben hozzájárulhatott a globális növekedéshez a TOP15-ön kívül. Ilyen például Magyarország, amely továbbra is a 49. helyet foglalja el a világ rangsorában. Itt a fogyasztás 39 millió adag körüli értékről 40 millióra emelkedett. Bár valószínű, hogy ezek az adatok erősen kerekítettek, a lakosság fogyasztása így is közelebb áll a 40 millióhoz, mint a 39 millióhoz. Mivel az ország lakossága már nem éri el a 10 milliót, ez akár évente több mint 4 adag instant tésztalevest is jelenthet fejenként.

Érdemes összehasonlítani a különböző országok fogyasztási szokásait: tavaly a csehek körülbelül 70 millió adagot fogyasztottak, ami fejenként átlagosan 6 adagnak felel meg. A szerbeknél ez a szám 58 millió adag volt, ami körülbelül 8 adagot jelent fejenként. A finnek esetében a fogyasztás 20 millió adag körül alakult, ami 3-4 adagot jelent az egy főre jutó átlagban. 2021-ben még megelőztük az olaszokat, de azóta a helyzet megváltozott: az olaszok éves fogyasztása már elérte az 50 millió adagot.

Visszatérve a TOP50-re és hogy mi áll a globális növekedés mögött: erőteljes növekedést látunk például Egyiptomban is, ahol 2022-ben még 460 millió adag tésztaleves fogyott, 2023-ban viszont már 1083 millió adag és ez 2024-re 1261 millióra nőtt. Sokat nőtt arányaiban a Dél-afrikai Köztársaság, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Törökország, Németország, Guatemala, Üzbegisztán, Pakisztán, Ceylon, Kenya, Franciaország, Hollandia, Svédország, Olaszország, Belgium és Dánia fogyasztása is a korábbihoz képest.

Számottevő csökkenés az említett nagyfogyasztókon kívül még Brazíliában, Szaúd-Arábiában, Kazahsztánban, Argentínában, Costa Ricán és Svájcban látszik. Érdekes, hogy a WINA adatsorában külön fel nem sorolt egyéb országok összesített fogyasztása 2022-ről 2023-ra még ütemes növekedést mutatott, 2024-re viszont nagyobb visszaesés történt.

Érdemes olyan szemmel nézni a WINA listáját, hogy Szerbián kívül egy hazánkkal szomszédos ország sem szerepel a TOP50+ listán (Ukrajna feltehetően csak azért nem, mert a háború óta itt korlátozott az adatgyűjtés.) Hazánk ráadásul stabil tésztaleves-fogyasztó: nem volt nagy visszaesés, évek óta mérsékelt növekedés látszik a számokból.

A fogyasztás mellett pedig most már a gyártásból is kivesszük a részünket: idén februárban adta hírül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy a japán Nissin Foods a második európai gyártóüzemét is Kecskemétre hozza, a 40 milliárd forint értékű beruházással megduplázzák a cég eddigi helyi kapacitását. A Nissin Foods zacskós és poharas kiszerelésű instant tésztalevesek előállítására hoz létre új egységet, hogy megduplázzák a gyár jelenlegi, 250 millió darab feletti éves kapacitását.

A miniszter tájékoztatása alapján a Kecskeméten készült termékek 90%-a külföldi piacokra kerül, csupán 10%-uk, azaz legfeljebb 25 millió darab talál gazdára itthon. Érdekesség, hogy a Nissin Foods gyártja a Smack levest, amely hazánkban szinte már a gyorsan elkészíthető tésztalevesek megszemélyesítőjévé vált, különösen a nagyfogyasztók, mint az egyetemisták körében.

Nem egy magyar háztartásban mindig van a kamrában, fiókban egy-egy instant tésztaleves tartalékba. Sokan azonban ódzkodnak a fogyasztásától, mert az egészségre károsnak tartják. A Healthline cikke szerint, ha alkalmanként fogyasztunk, az instant tésztaleves nem káros az egészségre, rendszeres fogyasztása viszont már káros lehet. A túlzott fogyasztást különböző kórképekkel is összefüggésbe hozták, mint metabolikus szindróma, vagyis anyagcserezavarok együttes jelenléte, elhízás, magas vérnyomás, vércukorszint vagy koleszterinszint. Ezért az egészségünk érdekében rendszeresen ne használjuk az instant tésztalevest arra, hogy kiváltsunk egy étkezést - javasolják a szakemberek.

Magyarországon egyébként sincs olyan kultúrája a tésztalevesek felhasználásának, mint tőlünk keletre. A magyarok nagy része csak fogja a tésztát (leggyakrabban összetöri), ráönti a fűszert, a forró vizet, hagyja állni 5 percig lefedve, aztán kanalazza is be az instantot. Pedig az instant tésztaleves könnyen egészségesebbé és laktatóbbá is tehető, ha nem önmagában esszük. Ázsiában nagyon elterjedt, hogy az instant rament eleve felturbózva eszik friss hozzávalókkal, nem "üresen". Adjunk az instanthoz friss vagy főtt zöldségeket, gombát, és tojással, hússal vagy tofuval is ajánlott kiegészíteni.

Hogyha tartunk a káros hatástók, akkor mmikor tésztalevest vásárolunk, érdemes alacsony só (nátrium) tartalmút választani! Azt is javasolják, hogy a tészta mellé csomagolt fűszerek helyett tegyünk a levesbe inkább friss fűszert és ne sózzuk agyon.

Az instant tésztalevesek tehát nem feltétlenül egészségtelenek, csak ésszel kell fogyasztani azokat. Mivel olcsó és praktikus - könnyen és kevés eszközzel elkészíthető - fogások, a fiatal felnőttek körében a legdivatosabbak, de az idősek generációjának számára is hasznos lehet. Érdemes azonban keresni mindig a lehetőségeket a változatos táplálkozásra.

A korlátozott a főzési lehetőségek esetében gyakran az ilyen leves, vagy a virsli tűnik az egyetlen meleg étel készítési megoldásnak. Viszont ne felejtsük el, hogy ahol egy vízforraló elfér, ott elfér egy air fryer is, melyekből már kifejezetten kis méretűeket is gyártanak. Ezeket a készülékeket már egyáltalán nemcsak a fiatalok használják, egyre népszerűbbek a 60 évnél idősebbek körében is. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy számos főzés nélküli, vagy szintén forrázással elkészíthető étel van, amely mégis több tápanyagot tartalmaz, mint egy instant leves önmagában.

Related posts