Egy időtlen klasszikus új köntösbe bújtatva - bemutatkozik a Magyarország Tortája verseny idei győztes alkotása!

Balogh László és Kis Roland, a gyulai cukrászat kiválóságai, idén a DCJ Stílusgyakorlat elnevezésű tortájukkal pályáznak a Magyarország Tortája címre. Ezen kívül a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Kovács Alfréd váci cukrászmester nyerte meg Álmodozó fantázianevű különlegességével.
A Magyar Cukrász Ipartestület 2025-ben immár 19. alkalommal hirdette meg a tortaversenyt.
Idén a dobostorta, amely Dobos C. József hungarikummá emelt ikonikus alkotása, szolgáltatta az alapot a tematikának, tiszteletünket kifejezve a világhírű mester életműve előtt.
Ez azt jelentette, hogy a versenyzőknek a klasszikus recept főbb alapanyagait kellett felhasználniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben. A fentiek mellett
A zsűri elvárásai között szerepelt, hogy a Kárpát-medencében őshonos fűszerek, mint például a kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán és csombor, mindenképpen képviseltessék magukat. Emellett a hungarikum pálinkák, valamint az őshonos szőlőfajtákból készült borok, és a tradicionális magyar gyümölcsök is fontos szerepet kaptak a bemutatón.
A versenymunkák elkészítésekor a cukrászoknak szigorú szakmai normákat kell követniük, miközben kiemelten fontos, hogy munkáik hűen tükrözzék a magyar cukrászat hagyományait és értékeit.
Az idei győztesek, Balogh László és Kis Roland (Kézműves Cukrászda - Gyula) először is megmagyarázták az elnevezést, amely az eredeti dobostorta mesterének monogramját viseli, míg a stílusgyakorlat szó utal az eredetivel való hasonlóságokra és egyúttal a különbségekre is.
A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített Vadszüreti csábítás, míg a harmadik helyen a Fürtös menyecske, Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda, Hévíz) alkotása végzett.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben megrendezi Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amely a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával zajlik, párhuzamosan a Magyarország Tortája megmérettetéssel. Az idei esztendő győztese az Álmodozó névre hallgató remekmű, melyet Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda mestere alkotott meg. Érdekesség, hogy tavaly ő is első helyezést ért el a Magyarország Tortája versenyén. Az Álmodozó édesség különlegessége a csokoládé és a meggy harmonikus párosításában rejlik. Egy szelet mindössze 231 kcal energiatartalommal bír, és csupán 13,7 g szénhidrátot tartalmaz, ami miatt ideális választás lehet a cukorbetegek számára is.
Augusztus 19-től ínycsiklandó lehetőség nyílik a győztes torták megkóstolására! A Magyar Ízek Utcájában, a festői Várkert Bazárban, valamint számos cukrászdában szerte az országban élvezhetjük ezeket a különleges édességeket. Ne hagyd ki ezt az édes élményt!
Az árusító helyek részletes listáját az érdeklődők augusztus 18-tól böngészhetik a www.cukraszat.net weboldalon.
A torták kiváló minőségének megőrzése érdekében a receptek nyilvánosságra hozatala csak a következő év elején kerül sorra. Eddig kizárólag az Ipartestület tagjai készíthetik el ezeket a finomságokat.
A múlt ízei, a jövő egészsége - ez volt az idei szlogenje a Magyar Pékszövetség által rendezett idei versenynek. A három kategóriában meghirdetett megmérettetésre több tucat pékség jelentkezett, nemcsak a szakmai szövetség tagjai nevezhettek.
A verseny népszerűsége folyamatosan növekszik, és idén már hetven különböző terméket neveztek be három izgalmas kategóriában: Szent István napi kenyér, Innovatív kenyér és a Leveles sétáló sütemény.
Az első helyezett az ünnepi kenyerek között a Balmaz Sütöde Kft. Alföldi Pajta tönkölylisztes kenyere lett, amely a régividéki életformát, az egyszerűséget és a tiszta ízeket hozza vissza a mai asztalokra, ahogy a bemutatóban olvashatjuk. A kenyér elnevezése családi örökségből fakad, emléket állítva a nagyszülők kemencéjének.
A Varga Pékség Mediterrán kenyere különleges extraszűz olívaolajjal készül, amely egyedülálló ízélményt nyújt. A termékfejlesztés során a cél az volt, hogy a hagyományos magyar búzából készült kenyér a mediterrán konyha egészségtudatos szemléletével és gazdag ízvilágával találkozzon. A pékség vezetői így kívánták ötvözni a helyi alapanyagok előnyeit a mediterrán gasztronómia frissességével.
Viszonylag friss hírek, bár a Leveles sétáló sütemény kategória már nem ismeretlen a gasztronómák körében. Ezúttal a Három Tarka Macska Kézműves Pékség emelkedett ki a mezőnyből, mégpedig az Augusztusi Álom nevű alkotásával. Ez a különleges desszert egy laminált croissant tésztából készült, és a rétegek között egy krémes brownie tészta és ínycsiklandó meggyszósz rejtőzik.