Lehetséges-e utólag érlelni az éretlen görögdinnyét? - Mindmegette.hu


A banán és az avokádó szépen beérik az asztalon is, a görögdinnye viszont már nem változik, miután leszüretelték. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a piacon vagy boltban a megfelelő darabot válasszuk. Ha lédús és édes görögdinnye vásárlása a cél, mutatjuk, mire érdemes figyelni.

Jól tudjuk, hogy az idő nemcsak gyógyít, de a gyümölcsöket is megérleli. Így válik a boltban megvett zöld banán sárgává és a puhul meg pár éjszaka alatt a kemény avokádó. De ez vajon ez minden gyümölcsre igaz? A válasz nem. Ha a például dinnyét egyszer leszüretelték, nem érik tovább. A görögdinnye nem puhul és nem változik. Innentől kezdve azt esszük, amit megvettünk.

A gyümölcsök érési folyamata alapján két fő kategóriába oszthatjuk őket: utóérő és nem utóérő gyümölcsökre. Az utóérő típusok, mint például a banán, avokádó és alma, a betakarítás után is képesek etiléngázt termelni vagy reagálni arra, ha külső forrásból jut hozzájuk. Ez a gáz jelentősen felgyorsítja az érési folyamatot, ezért gyakran alkalmazzák a messziről szállított gyümölcsök érlelésére. Ezzel szemben a nem utóérő gyümölcsök, mint a dinnye, szőlő vagy eper, nem reagálnak az etilén hatására, így az érési folyamatukra nincs kedvező hatással.

A görögdinnye esetén az, amit a boltban választunk, végleges állapot. Kulcsfontosságú tehát, hogy érett dinnyére essen a voksunk.

Ha igazán ízletes, lédús dinnyét szeretnél választani, érdemes kipróbálnod a klasszikus "kopogtatós" technikát. Finoman ütögesd meg a dinnye felületét, és figyelj a hangokra! Ha egy mély, tompa, üreges zörej hallatszik, az jó jel: a dinnye tele van vízzel, és érett. Ezzel szemben, ha a koppanás magas és éles, az éretlenségre utal, míg a nagyon tompa, mély hang túlérettséget jelez. Tehát hallgasd meg a dinnyét, és válassz bölcsen!

Azonban akkor sem kell megijedni, ha nem érzed a különbséget, hiszen más jelek is árulkodhatnak a dinnye érettségéről. A gyümölcs alján található sárgás folt például a földön fekvés nyoma. Minél sárgább a folt, annál érettebb a dinnye. Az érett dinnye héján a csíkok jól látható kontrasztot adnak, a zöld sötétebb színben pompázik. Mivel a fényes héj gyakran éretlenségre utal, keressük inkább a matt dinnyéket. A dinnyén látható barna, szálas rajzolat, az úgynevezett cukorháló pedig azt jelzi, hogy a méhek bőségesen beporozták a virágot. Ez több cukrot, vagyis édesebb dinnyét jelent. A száraz, fonnyadt dinnyeszár szintén az érettség jele lehet, ahogy az is, ha a dinnye nehezebb, mint amekkorának tűnik.

Related posts