A Bakator és társai | Demokrata Bakator, a bátor és kíváncsi karakter, mindig is vágyott a kalandra. Ő és barátai, akik mind különböző háttérrel rendelkeznek, egy különleges küldetésre indultak. A csoport tagjai között ott van a ravasz Mókus, aki mindig

A cikk emailben való megosztásához kérjük, kattintson ide, vagy másolja ki ezt a linket, és küldje el: https://demokrata.hu/kultura/bakator-es-a-tobbiek-995936/
De ragaszkodnunk kell a saját régi fajtáinkhoz is. Nem sznobizmusból, lesajnálva az idegen fajtákat, hanem azért, mert egyre szélesedő tapasztalatból tudjuk, hogy a mieinknek nincs szégyenkeznivalójuk a külföldiek mellett. Ráadásul ettől vagyunk érdekesek a helyi sajátosságokat kereső értő borkedvelők számára.
Ezért volt különleges élmény a februárban megalakult Régi Magyar Szőlőfajtákért Egyesület május eleji nagykóstolója, ahol számos izgalmas tételt kóstolhattunk meg e hagyományos fajtákból készült borok közül. Elégedettséggel töltött el minket a rendezvény, melynek keretében szubjektív beszámolónkkal szeretnénk tisztelegni az esemény és a fajták előtt.
Az ősi fajták újjáélesztésének élharcosa, Szentesi József, aki Pázmándon és Nadapon folytat gazdálkodást, 2023-as vörös dinkája – a nevével ellentétben fehér színű – lenyűgöző gyümölcsösségével azonnal elvarázsolt minket. Ez a különleges tétel, a kövidinkához hasonlóan, valódi ízélményt nyújtott. Az idei évjáratú lisztes fehérje pedig könnyed eleganciájával tűnt ki, ami szintén méltán érdemel figyelmet.
A Somló Kincse Kézműves Kispince 2023-as borai lenyűgöző egyediséggel bírnak: a balafánt, a királyszőlő, a gohér, az alanttermő és a szerémi zöld mind-mind sajátos ízvilágot képviselnek. Ezek a nedűk visszafogott, mégis kifejező intenzitással rendelkeznek, harmonikus egyensúlyban tálalva a borászat mesterségbeli tudását és a somlói terroir gazdagságát.
Az érmelléki Bihardiószegen gazdálkodó Heit Pince 2024-es szűretlen és derítetlen, pezsgőspalackban élesztőn érlelt piros bakatora például egyáltalán semmire sem emlékeztetett, amit valaha korábban kóstoltunk. Leheletnyi szénsavtartalma jó ivásúvá teszi. Iskolapéldája annak, hogy miként lehet biztos régi alapokon nagyon is kortárs bort készíteni. Szűrt, derített párja a maga lazacszínével, gazdag gyümölcsös ízvilágával hódított. A 2019-es bakator a fajta hosszú érlelhetőségét bizonyította, 15 hónapot töltött hordóban, ízében mézesség sejlik föl, utóízében határozottan a főtt gesztenyét idézi.
A bakator, ez a különleges szőlőfajta, főként Érmellék vidékén honos, de más tájakon is fellelhető. Sokszínűsége és gazdag ízvilága indokolttá teszi, hogy újból a figyelem középpontjába kerüljön. Ennek érdekében alakult meg 2017 májusában a Bakator Szövetség, amelynek tagjai között megtalálhatók Heit Lóránd, Bartos István Szatmárból, Maurer Oszkár a Délvidékről, Málik Zoltán a Badacsonyból, Bencze István a Szent György-hegyről, Andrási László Somlóról, valamint Sass Krisztián Kárpátaljáról. Hitvallásuk szerint: "Hisszük és tiszta szívvel valljuk, hogy a Jó Isten a Kárpát-hazát azért adta a magyaroknak örökségül, hogy e gyönyörű szülőföldön teremjen meg az a bor, mely embert és Istent közelebb hozhat egymáshoz. Az egyik ilyen ősi fajta a bakator, melyet eleink évszázadokon át gondoztak sokunk és a világ örömére. Ezért mi, napjaink Kárpát-medencei bakatorművelői hitet teszünk a fajta felélesztésére, népszerűsítésére, valamint a borivó emberekhez való eljuttatására. Isten minket úgy segéljen!" Ezek a szavak nem csupán egy borfajta iránti elkötelezettséget tükröznek, hanem a kulturális örökségünk megőrzésére és továbbadására irányuló vágyat is. A bakator nem csupán egy szőlőfajta, hanem a Kárpát-medence borászatának és hagyományainak szimbóluma is.
A megkóstolt vörösborok valódi élményeket és meglepetéseket hoztak magukkal. Szentesi József 2022-es fekete muskotálya egy gazdag, aromás illatfelhővel varázsolt el minket, és ha fekete pohárban, vakon kóstoltuk volna, valószínűleg Irsai Olivérnek tippeltük volna, pedig az valójában fehérbor. Az Itt és Most Pince 2022-es hajnoskékje is figyelemre méltó volt, a túlérett szőlőből készült bor mazsolás íze egyértelműen arra utal, hogy különleges érettséggel készült.
A pázmándi Egy bolond hármat csinál Bormanufaktúra 2023-as évjáratú kékbajorja olyan élményt kínál, amelyet nehezen lehet más borvidékek ismert fajtáihoz hasonlítani. Ez a bor egyedi karakterével azonnal magával ragad: állaga telt, mély és sűrű, mégis mentes a lomha nehézségtől. Különleges vörösbor, amely egy kis animalitást is magában hordoz. Egy másik figyelemre méltó felfedezés a Szent György-hegyi 2HA Pincészet 2023-as csókaszőlője, amely csipetnyi likőrös felhangjával és elegáns hordókezelésével bűvöl el. Karakteres ízvilága nem tolakodó, inkább finom, harmonikus élményt nyújt. Mindkét bor igazi különlegesség, amely a borkedvelők figyelmét egyaránt felkelti.
Összességében elmondható, hogy régi szőlőfajtáink népszerűsége nem véletlen, hiszen a filoxéra (más néven gyökértetű, a szőlő SZDSZ-e) előtt valóban kedvelték őket. Azonban az Amerikából érkező kártevő pusztító hatása végigsöpört Európán, és hazánk szőlőültetvényeit is súlyosan érintette. A vészhelyzet után a gazdák új, ellenállóbb fajtákat telepítettek, ami érthető, de ezzel sok érték is elveszett. Külön öröm, hogy manapság egyre több borász és borkedvelő fedezi fel újra ősi szőlészeti örökségünket. Ez a folyamat az önazonosságtudatunk megerősödésének és magabiztosságunk gyarapodásának jele. Támogassuk ezt a törekvést azzal, hogy aktívan keresünk és szeretetteljesen ápolunk régi fajtáinkat!