Az orvos véleménye alapján érdemes elkerülni a kávé fogyasztását közvetlenül az ébredés után.

Nem szükséges lemondani a reggeli kávé varázsáról; csupán néhány alapvető szabályt érdemes betartani az egészségünk megőrzése érdekében.
Mi történik, ha reggel, üres gyomorral az első korty, ami lecsúszik a torkunkon, egy csésze gőzölgő kávé? Sokan rajonganak érte, hiszen energikusabbnak érzik magukat tőle, de egyre több tudományos kutatás arra figyelmeztet, hogy ez a reggeli szokás hosszú távon egészségügyi gondokhoz vezethet.
A Vogue cikke szerint a korai kávézás fokozhatja a gyomorsavtermelést, irritálhatja a gyomor-nyálkahártyát, és gyomorégést vagy refluxot okozhat, különösen azoknál, akik hajlamosak erre. A Harvard Health nevű szakportál is azt hangsúlyozza, hogy akár vércukoringadozást, rossz közérzetet, irritábilis bél szindrómát, puffadást vagy hasi görcsöket is előidézhet, ha kávéval indítjuk a napot.
Egyre több szakember hívja fel a figyelmet a kortizol hormon szintjeinek fontosságára, amely a reggeli stressz és az ébredés természetes részét képezi. Ha azonban ezt a már eleve megemelkedett hormonszintet kávéfogyasztással tovább növeljük, hosszú távon súlyos következményekkel kell szembenéznünk, mint például álmatlanság, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, sőt, akár csontritkulás is. Érdemes tehát tudatosan bánni a koffeinnel, hogy elkerüljük ezeket a problémákat.
Az emberek többsége képes alkalmazkodni a sajátos életmódjához, és általában csak ritkán tapasztal krónikus problémákat. Ugyanakkor, akik rendszeresen éhgyomorra fogyasztják a reggeli kávéjukat, jelentősen megnövelhetik a szervi betegségek kockázatát.
A European Society of Cardiology 2025-ös kutatása szerint azok, akik csak reggel kávéznak 31%-kal alacsonyabb kockázattal számolhatnak a kardiovaszkuláris betegségek felbukkanását tekintve, mint azoknak, akik egész nap fogyasztanak koffeint. Ám ez sem kompenzálja a korai kávézás káros hatásait.
Aki szereti a kávét, az nem igazán találja logikusnak, ha azt javasolják, hogy inkább teát válasszon. Inkább érdemes reggel, ébredés után, egy nagy pohár szobahőmérsékletű víz elfogyasztásával kezdeni a napot. Ez a szokás segít a folyadékháztartás helyreállításában, valamint aktiválja a májat és a bélrendszert.
Ezután érdemes egy tápláló, de könnyen emészthető reggelit választani, amely gazdag rostokban, fehérjékben és egészséges zsírokban. Például egy szelet teljes kiőrlésű pirítós avokádóval és tojással, vagy egy tál görög joghurt, amit dióval és friss gyümölcsökkel díszítünk. Ez az étkezés segít enyhíteni a gyomorsav túltengését, stabilizálja a vércukorszintet, és mérsékli a kávé fogyasztásából adódó kortizolingadozásokat.
Az első csésze kávét reggeli után, kb. 9-11 óra körül érdemes elfogyasztani, amikor már a kortizol természetes hulláma lecsengett. Ilyenkor a koffein élénkítő hatása kiegyensúlyozottabb, és kevésbé terheli a gyomrot vagy az idegrendszert.