A különleges hőmérsékleti viszonyoknak köszönhetően idén Európa neves borvidékein jóval előbb indult meg a szüret, mint ahogyan azt megszoktuk.

Franciaország neves borvidékein ismételten előrébb hozták a 2025-ös szüret kezdetét. A folyamatosan magas hőmérséklet drámaian felgyorsította a szőlő érési folyamatát.
A hagyományos szeptemberi kezdés helyett idén már augusztus 19-én elindultak a szüretelési munkálatok, például a Bordeaux környékén található Château Carbonnieux birtokán.
Eric Perrin birtokigazgató szerint a szőlő egyre inkább mediterrán, semmint atlanti jellegű jegyeket hordoz, ami gyökeresen átalakítja a borok karakterét.
A felmelegedés hatására a szemeknek a beérésekor magasabb lesz a cukortartalma,
A fermentáció folyamata során olyan borokat állítanak elő, amelyek alkoholtartalma meghaladja a tizennégy százalékot, így erősebb ízélményt kínálnak a borfogyasztóknak.
Ez azonban nem minden esetben egyeztethető össze a francia eredetvédelmi szabályokkal, és a fogyasztók is inkább a könnyedebb, tizenkét-tizenhárom százalékos fehérborokat kedvelik.
Andrea Perrin borász optimistán tekint a jövőbe, hiszen úgy véli, hogy a később szüretelt, vízben és savban gazdag agyagos talajokon termett szőlők képesek lesznek kompenzálni az elsőként leszedett, magas cukortartalmú fajták hatását. E reményeik alapján a végső házasítás egy harmonikusabb, friss ízvilágú bort eredményezhet.