A dubaji csokoládérajongók legnagyobb rémálma valóra válhat - Mandiner


A globális kakaópiac árainak növekedését alapvetően a nyugat-afrikai kakaótermelő régiókban tapasztalt szélsőséges időjárási jelenségek idézik elő. A kakaó, amely a nedves, trópusi klímában találja meg legideálisabb környezetét, főként Ghána és Elefántcsontpart területein terem, emellett kisebb mértékben Dél-Amerika is hozzájárul a globális termeléshez. Azonban ezekben a politikailag gyakran instabil országokban régóta fennálló problémát jelent az ültetvények elöregedése, valamint a technológiai lemaradás, amely évtizedek óta gátolja a fejlődést. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a termelők rendkívül alacsony jövedelemhez jutnak a terményükért, így a termelési kapacitás növelésére irányuló beruházásokra a közeljövőben alig van esély.

Tavaly a kakaóültetvényeken jelentős pusztítást okozott a szélsőségesen száraz időjárás, ráadásul az öreg ültetvényeken megállíthatatlanul terjed a növényt, elsősorban a termést támadó vírusfertőzés is. Mindez 2024-ben jelentős termésmennyiség-visszaesést okozott, miközben a világpiaci kereslet folyamatosan nő a kakaó iránt.

Ghána és Elefántcsontpart úgy döntött, hogy az idei évre megkötött szerződések egy részét csupán 2025-ben teljesíti. Bár a következő év terméskilátásai valamivel kedvezőbbek, a kereskedők továbbra is a készlethiány miatt aggódnak. Ennek következtében az árak jelenleg a kakaóhiánytól való aggodalom miatt rekordmagasságokba emelkedtek, és bármiféle árkorrekcióra csak hónapok elteltével lehet számítani.

Középtávon azonban valószínű, hogy az árak újra csökkenni fognak, vagy legalábbis stagnálni fognak, mivel számos dél-amerikai ország tervezi a kakaótermelésének növelését, ezzel hozzájárulva a globális kínálat bővüléséhez. Ez a folyamat viszont nem lesz zökkenőmentes, hiszen hosszadalmas és tele van bizonytalanságokkal. A fogyasztói árak előreláthatóan egy ideig még sosem látott magasságokba emelkednek, majd egy magas árszinten fognak stabilizálódni.

Az utóbbi hetekben egész Európába eljutott a dubaji csokoládé iránti szenvedély. Magyarországon is sok kereskedőnél tapasztalható készlethiány, mivel a vásárlók lelkesen keresik ezt az édes különlegességet, különösen decemberben. Érdemes megjegyezni, hogy a dubaji csokoládé ára jelentősen meghaladja a megszokott termékekét, hiszen több mint tízszer drágább. Ahol még elérhető, ott 100 gramm dubaji csokoládé ára 4000-5000 forint között mozog.

- emelte ki Cinkotai Norbert, a K&H Értékpapír vezető elemzője. A dubaji csokoládék árazását elsősorban a prémium minőségű alapanyagok befolyásolják. Ezek a különleges édességek gyakran tartalmaznak aranyport, sáfrányt, illetve olyan egzotikus hozzávalókat, mint a Közel-Keleten népszerű kadayif tészta és a krémes pisztácia.

Related posts